Alles wat je moet weten over elektrisch rijden

Er komen meer betaalbare elektrische auto’s op de markt. Ook al is elektrische rijden anders dan het rijden met een benzineauto of een hybride auto, er verdwijnen steeds meer onzekerheden rondom elektrisch rijden. Weet jij al of je elektrisch wilt gaan rijden? Of heb je toch nog twijfels? Wij hebben wat feiten rondom elektrische rijden voor je op een rij gezet. Wie weet rij jij binnenkort in een betaalbare elektrische auto.

Een elektrische auto is altijd een automaat

Een elektrische auto heeft geen versnellingen. Als je bijvoorbeeld in een benzine automaat rijdt dan voel je de auto schakelen, een elektrische auto doet dit niet. Hierdoor sprint een elektrische auto vaak direct weg bij het stoplicht. Niet alleen de grote en dure elektrische auto’s zoals Tesla of VW ID.3. maar een Volkswagen e-Up! of een Skoda CitiGo rijdt ook makkelijk een stoere sportwagen voorbij.

“Gasgeven” met een elektrische auto

De elektrische auto geeft natuurlijk geen gas. Je slingert als het ware de elektrische batterij aan. Wanneer je het pedaal weer loslaat vangt de dynamo in de elektrische auto de energie weer op. De opgeslagen energie gaat weer terug de accu in, zo rijd je natuurlijk super zuinig. De rem gebruik je veel minder in een elektrische auto. De auto remt namelijk al af wanneer je het “gaspedaal” loslaat. Hier zal je wellicht even aan moeten wennen maar het went snel.

Het laden van de auto

Aan het laden moet je het meeste wennen. Tanken is immers nog steeds veel sneller. Nederland telt zo’n 40.000 openbare laadpalen. Hoe snel je auto laadt is afhankelijk van de type auto en het type paal. Bij de “normale” laadpaal in de gemiddelde woonwijk kan het wel zo’n 12 uur duren voordat je accu weer helemaal vol zit. Maar wanneer je laadt bij een snel lader kan dit al snel binnen een half uur zijn. Eerlijk is eerlijk het gaat nog steeds niet snel. Maar hoe vaak rij je met een volle tank benzine? Je gebruikt je auto het meest voor woon-werk verkeer. Vaak kun je, je auto laden op je werk. De auto staat dan zo’n 8 uur per dag te laden, zo is je accu weer lekker vol als je naar huis toe rijdt. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer in de kou en regen bij een benzinestation hoeft te tanken.

Waar kun je laden

Vaak zit er in je elektrische auto een navigatiesysteem of kun je een bijpassende app downloaden. Het navigatiesysteem geeft vaak aan waar de laadpalen staan. Maar er zijn ook diverse andere applicaties die dit aangeven inclusief het tarief om te laden. Snel laden langs de snelweg is het duurste. Bij een normale paal in een woonwijk is het vaak het goedkoopste maar, dat duurt ook het langste.

Voor het laden heb je een pas een druppel nodig. Een druppel is een sleutelhanger. Deze kun je bij diverse energiemaatschappijen aanvragen. Maar er zijn ook laadpaal leveranciers die deze passen aanbieden. Het aanvragen van deze pas is vaak gratis. Let er wel op dat de meeste Nederlandse passen nog niet geldig zijn in de rest van Europa. Zoek dit dus even goed uit voordat je naar het buitenland vertrekt.

Bijkomend voordeel is dat je op speciale parkeerplaatsen mag parkeren, deze zijn niet alleen vaak vrij maar ook dicht bij de in- en uitgang. Let wel, je mag hier alleen parkeren als je ook daadwerkelijk je auto laadt.

Is elektrisch rijden wat voor jou?

De aanschaf van een elektrische auto blijft erg prijzig. Heb je daarom weleens aan het leasen van een elektrische auto gedacht? Een elektrische auto lease je al vanaf 299,- all-in. Zo is elektrisch rijden voor bijna iedereen toegankelijk.

Bekijk ons elektrische auto aanbod en plan een vrijblijvende proefrit gemakkelijk en snel online.