Hoe je geld kunt besparen met een privélaadpunt

Afgelopen jaar waren 1 op de 6 nieuw verkochte auto’s elektrisch. Dat is een goede ontwikkeling die zich in de komende jaren lijkt voort te zetten, mede dankzij het groeiende aantal openbare laadpunten. Wanneer je een geschikte woning hebt is het mogelijk om een privélaadpunt te laten plaatsen aan huis. In deze blog vertellen we je hoe je geld kunt besparen met een privélaadpunt.

 

Thuis laden goedkoper

Het zal je niet verbazen: thuis jouw auto opladen is goedkoper dan bij een openbare laadpaal. De duurste optie is om jouw auto op te laden bij een snellader. Deze laders vind je doorgaans bij tankstations. Vaak duurt het opladen van jouw auto tot 80% dan maar een halfuurtje. De kosten hiervan komen in de buurt van die van brandstof. Opladen bij een openbare laadpaal kost zo tussen de 5 en 7 cent per kilometer en thuis laden rond de 4 cent.

Kosten auto opladen

Aankoop & installatie

Jouw elektrische auto goedkoop opladen is natuurlijk fijn, maar er zit wel een prijskaartje verbonden aan het plaatsen van zo’n paal. De kosten hiervan kunnen variëren van 500 tot 2500 euro. De prijs is afhankelijk van het type laadpaal, de installatiekosten en de locatie. Er zijn gemeenten in Nederland die subsidie geven voor het plaatsen van een laadpaal aan huis. Laat je goed informeren over het plaatsen van een laadpaal. Het is belangrijk dat de paal uiteindelijk veilig en goed z’n werk doet.

 

Gratis ‘brandstof’…?

Er is een manier waarop je nóg voordeliger en milieubewuster de weg op kan gaan, namelijk door het installeren van een slimme laadpaal en/of zonnepanelen. Hiermee kun je de stroom in jouw auto bijna helemaal gratis en natuurlijk opgewekt maken. Een slimme laadpaal is gekoppeld aan de wifi en rekent uit wanneer het goedkopere nachttarief ingaat. De paal gebruikt die stroom om de accu op te laden.

Wanneer een huishouden zonnepanelen heeft zal een slimme laadpaal pas beginnen met opladen wanneer de energie van je panelen beschikbaar is. Je hebt dus nagenoeg gratis ‘brandstof’ in jouw auto. Helaas zit er wel een (financiële) adder onder het gras: het installeren van een slimme laadpaal is prijziger dan een normale laadpaal. Het installeren van zonnepanelen wordt met de jaren steeds goedkoper, ondanks dat betaal je alsnog ongeveer 4.200 euro voor het plaatsen van tien panelen. Een milieubewuste, maar prijzige investering.

 

Je weet nu hoe je geld kunt besparen met een privélaadpunt! Rijd je op dit moment in een brandstofauto en vind je het tijd om te switchen naar elektrisch rijden? Bekijk dan hier ons aanbod aan elektrische leaseauto’s