Subsidie elektrische auto’s in 2022 weer mogelijk!

Een van de vele voordelen van elektrisch rijden is de subsidieregeling waar je een beroep op kunt doen. Het budget voor 2021 is helaas op. Gelukkig komt er een nieuw budget vrij in 2022. Lees hier over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie!

 

De SEPP: subsidieregeling op elektrische auto’s

De regeling wordt ook wel de SEPP genoemd: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Bij het kopen of private leasen van een elektrische auto kun je een bedrag ontvangen van de overheid. In 2021 kon je 4.000 euro aanvragen bij het kopen of leasen van een nieuwe auto, voor een gebruikte auto was dit 2.000 euro.

De subsidiepot (in 2021 14,4 miljoen euro voor nieuwe auto’s, 13,5 miljoen euro voor gebruikte auto’s) was op de helft van het jaar al leeg. Voor 2022 is het bedrag flink verhoogd, namelijk naar 71 miljoen euro voor nieuwe auto’s en 20,4 miljoen euro voor gebruikte auto’s. Een wijziging in de subsidieregeling is dat je 3.350 euro krijgt voor een nieuwe auto, terwijl het bedrag voor een gebruikte auto ongewijzigd blijft.

In het geval van koop zul je het bedrag in een keer ontvangen op jouw rekening. Je zult de auto 3 jaar in bezit moeten hebben om de subsidie te mogen houden, anders dien je het naar rato terug te betalen. Voor leasen geldt dat je iedere maand een bedrag op jouw rekening zult ontvangen gedurende 48 maanden. Je zult de EV dus voor 4 jaar moeten leasen om de volledige subsidie te ontvangen. Stop je eerder met leasen? Dan zul je de rest van het subsidiebedrag niet ontvangen.

 

Kom ik in aanmerking?

Als je in aanmerking wilt komen voor de SEPP moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Jouw leaseauto moet minimaal een actieradius (= de afstand die de auto kan rijden tot hij opgeladen moet worden) hebben van 120km. Pluspunt: alle elektrische auto’s van Yourlease hebben een minimale actieradius van 120km!
  • De oorspronkelijke nieuwprijs (ook wel catalogusprijs genoemd) is niet lager dan 12.000,- of hoger dan 45.000,- euro.
  • De auto is als een elektrische auto geproduceerd, dus niet omgebouwd naar een elektrische auto.
  • Om erachter te komen of jouw auto geschikt is, kun je de autolijst van de RVO bekijken.

Aanvragen

Je kunt pas beroep doen op de SEPP wanneer je een leaseovereenkomst ontvangen hebt of wanneer je een auto gekocht hebt. De subsidie aanvragen doe je met jouw DigiD op de site van het RVO. Aanvragen is mogelijk vanaf 3 januari 2022.