Veilig op autorijden in het donker en tijdens de winter

Juist tijdens donkere, koude en natte dagen is het een luxe om een eigen (lease) auto te hebben. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en je bent sneller van deur naar deur, waardoor je weer minder in de nattigheid hoeft te lopen. Tijdens de donkere dagen is het voor veel automobilisten spannender om op de weg te zitten. Wij geven je graag wat tips om ook tijdens deze dagen veilig op plaats van bestemming te komen.

Tip 1: Zorg dat je auto is voorbereid op kou en gladheid.
Controleer ruim voor vertrek of je ruiten ijsvrij gemaakt moeten worden. Gebruik hiervoor ontdooispray of een ijskrabber. Krab je achterruit kort, ook al heeft deze verwarming. Zo zie je direct bij vertrek. Dat is wel zo veilig. Wrijf met een doek of zeem de binnenkant van je ramen schoon.

Het krabben van je ruiten komt eigenlijk nooit op het juiste moment, wees daarom voorbereid. Zorg dat je de avond voor vertrek een deken of een anti-ijsdeken op je raam legt. Zo kun je nog lekker een kwartiertje langer blijven liggen.

Veel mensen zetten voor vertrek hun motor aan. Doe dit pas nadat je de ruiten ijsvrij gemaakt hebt. De ventilatie blaast namelijk pas warme lucht wanneer de motor ook warm is. Bovendien verbruikt een koude motor meer benzine.

En gooi nooit heet water over je vooruit heen. Dit kan ervoor zorgen dat de ruit barst of breekt.

Tip 2: Check je bandenspanning
Wanneer de tempratuur daalt, daalt ook je bandenspanning. In de winter dien je de bandenspanning aan te passen. Vaak staat er in de portier van je (lease)auto hoeveel de bandenspanning dient te zijn. Het hebben van de juiste bandenspanning is niet alleen veiliger maar ook veel zuiniger.

Tip 3: Veranderd op tijd je banden
In de winter rij je met winterbanden. Wanneer de tempratuur al gezakt is naar 7 graden moet je, je banden gaan wisselen. Je kunt zowel winterbanden als all-season banden eronder leggen. De winterbanden zijn vaak van een zachtere rubbersoort als zomerbanden en hebben een ander profiel. Door het profiel in combinatie met de zachte rubbersoort geeft deze band veel betere grip bij winterse omstandigheden.

Zorg wel dat je de banden weer op tijd verwisseld. Bij zomerse tempraturen slijt de winterband namelijk veel sneller dan een harde zomerband.

Tip 4: Houd afstand
Dit spreekt natuurlijk voor zich maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden, houd afstand. Je remweg is namelijk langer op koud, nat, ijzig en besneeuwd wegdek. Ook als je all-season banden of winterbanden hebt dien je voldoende afstand te houden. Deze banden zorgen namelijk alleen voor meer grip en niet voor een kortere remweg.

Tip 5 Kijk ver vooruit
Wanneer je ver vooruitkijkt, zo’n vijf auto’s, dan kun je veel beter en op tijd anticiperen. Je bent veel beter voorbereid op het plotseling ontstaan van een file, invoegende bestuurders en een veranderend verkeerslichten.

Tip 6 Wat te doen als je in de slip raakt
Blijf rustig. Laat je gaspedaal los en rem niet. Trek vooral niet hard aan het stuur maar kijk rustig in de richting waar je naartoe wilt. Zodra de banden weer grip hebben rij je vanzelf weer in de juiste richting.

Tip 7 Zorg voor een noodpakket in je auto
Zorg dat je altijd eten en drinken in je auto hebt liggen, zeker als je lang onderweg bent. Door de kou kun je namelijk sneller een hongerig gevoel krijgen. Trek in de winter ook warme schoenen aan, dat is wel zo fijn als je de auto uit moet.

Tip 8 Rij zonder winterjas
We snappen dat je lekker warm in de auto wilt zetten maar je grote, warme winterjas kan ervoor zorgen dat de riem bij een eventuele noodstop diep in je buik kan snijden. Hierdoor kan je ernstig verwondingen oplopen. Doe daarom de kachel aan en je jas uit.

Kortom houdt afstand en haast je niet op het winterse wegdek. Zorg dat je goed uitgerust onderweg gaat en pas je snelheid aan.

Past jouw auto nog wel bij jouw winterse tochten? Yourlease heeft standaard ruim 200 auto’s op voorraad. Zowel nieuw als occasions hebben wij direct uit voorraad leverbaar. Stel online jouw voordelige maandabonnement samen. Bekijk hier ons actuele aanbod.