Wat er gebeurd als jouw auto te lang stilstaat

Weet jij wat er gebeurd als jouw auto te lang stilstaat? Het zal je misschien niet verbazen dat dit schadelijk kan zijn voor de auto. Er zijn diverse onderdelen die beschadigd raken als jouw auto een tijd stilstaat. Vandaar dat het van belang is dat je regelmatig blijft rijden. 

 

De autobanden

Als je auto maandenlang stilstaat, kan de kwaliteit van de banden achteruit gaan. De banden vlakken dan iets af. Dit wordt ook wel ‘vierkante banden’ genoemd. Je kunt dit probleem voorkomen door vaak genoeg te rijden met je auto. Ben je er zeker van dat je langere tijd niet gaat autorijden? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de banden te verwijderen en deze op te bergen. Het is ook een optie om jouw auto op te krikken met een assteun. Het gevaar hiervan is wel dat de auto dan kan gaan verplaatsen, met alle gevolgen van dien. Het laatste alternatief is om een bandenschoen te gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het gewicht van de auto gelijkmatig verdeeld wordt. Geen vierkante banden meer!

Wat er gebeurd als jouw auto te lang stilstaat
Een bandenschoen

De handrem

Naast vierkante banden, kan de handrem van jouw auto achteruitgaan als deze lange tijd stilstaat. De remschoentjes van je auto zorgen ervoor dat je auto op de handrem blijft staan, maar zij kunnen zich hechten aan het materiaal wanneer de auto lang niet gebruikt wordt. Meestal springt de verkleving los op het moment dat je wegrijdt. Een oplossing voor dit probleem kan zijn om de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling te parkeren.

 

De brandstof

Als je een tijd niet rijdt kan de brandstof in een auto verouderen. De auto start dan moeilijker en de tank kan verontreinigd raken. Goed nieuws: de brandstof in jouw auto is vaak pas echt verouderd als je 6 maanden niet rijdt! Dit is dus redelijk makkelijk te voorkomen door in de tussentijd een keer te rijden. Een andere optie kan zijn om een elektrische auto aan te schaffen of te leasen, geen gedoe meer met brandstof!

 

De accu

Het onderdeel dat waarschijnlijk het meest gevoelig is voor stilstand is de accu van een auto. Deze gaat namelijk alsnog leeg als je deze niet gebruikt. Als je accu te ver leeg gaat, zal er diepteontlading optreden. De accu is dan niet meer te gebruiken en er zit dan niks anders op dan deze te vervangen. Dit gebeurt een stuk sneller dan je denkt: vaak al in enkele weken. Moderne auto’s met veel elektronica aan boord zijn hier gevoeliger voor dan oudere auto’s. Rij dus minimaal een keer per maand!

 

Dit was wat er gebeurd wanneer jouw auto te lang stilstaat! Ben je toevallig op zoek naar het kopen van een auto? Bekijk dan het aanbod van onze partner Auto Smeeing. Liever leasen? Bekijk dan hier ons aanbod aan leaseauto’s. Laat de auto niet te lang stilstaan na het afsluiten van het leasecontract. 😉