Zakelijk of private leasen als zzp’er?

Een auto leasen is natuurlijk perfect als zzp’er. Je betaalt een all-in bedrag per maand en krijgt hiervoor een goede auto terug voor jouw zaak. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je als zzp’er zakelijk zult gaan leasen, maar niets is echter minder waar. Zakelijk leasen heeft een aantal voor – en nadelen ten opzichte van private leasen. 

 

Voor – en nadelen zakelijk leasen

Wanneer je zakelijk leaset krijg je te maken met financiële voordelen. Als ondernemer mag je de btw aftrekken en mag je alle gemaakte kosten aftrekken van de winst. Je zult dan minder inkomstenbelasting betalen. Je betaalt een all-in maandbedrag en krijgt hiervoor een goede auto terug. Volledig ontzorgd!

Tot zover de voordelen. Je bent namelijk wel verplicht om btw te betalen over het privégebruik van de leaseauto. Bovendien zul je als zakelijke rijder te maken krijgen met bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. De bijtelling moet je bij jouw inkomen optellen en over dat deel betaal je belasting. Wanneer je minder dan 500km per jaar privé rijdt hoef je geen bijtelling te betalen.

 

Voor – en nadelen private leasen

Als je kiest voor privé leasen bestaat er niet zoiets als bijtelling. Je betaalt gewoon de maandelijkse prijs aan de leasemaatschappij en mag dit nergens van aftrekken. Het grote voordeel aan private leasen is dat je 0,19 euro per zakelijk gereden kilometer kunt aftrekken van jouw winst. De overheid ziet jouw auto als eigendom en daarom betaal je geen bijtelling maar wegenbelasting. Bij Yourlease is de wegenbelasting meegenomen in de maandelijkse leaseprijs.

Schermafbeelding 2021 12 02 om 08.50.12

Zakelijk of private leasen als zzp’er?

Zakelijk leasen doe je vooral wanneer jij namens de zaak een auto mag of wilt leasen, of wanneer je als zzp’er een leaseauto tot jouw beschikking wilt hebben op naam van de zaak. In het laatste geval kun je nog kiezen tussen zakelijk leasen en private leasen.

Private lease is interessanter als je veel privégebruik maakt van jouw auto. Zakelijk leasen wordt dan weer interessanter als je jouw auto alleen zakelijk wilt gebruiken. Bovendien kan zakelijk leasen interessant zijn als je graag elektrisch wilt rijden, omdat de bijtelling dan lager is (in geval van meer dan 500km aan privégebruik). Bekijk dus gerust ons aanbod aan elektrische auto’s in private lease of zakelijke lease.

 

Hoogte bijtelling

De kans is groot dat je meer dan 500 kilometer privé rijdt per jaar. Je zult dus bijna altijd wel te maken krijgen met bijtelling. Vanaf 1 januari 2022 veranderen de regels van bijtelling. Benzine – en dieselauto’s worden nog steeds belast met 22%. Voor elektrische auto’s geldt dan een bijtelling van 16% tot 35.000 euro, alles daarboven wordt belast met 22%. In 2021 was de bijtelling tot 40.000 euro 12%.

 

Dus… ga jij zakelijk of privé leasen?

De conclusie is dat het sterk afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie als zzp’er of zakelijk of privé leasen beter is. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel je privé wilt rijden en welke auto je op het oog hebt. Neem even de tijd en bereken wat voor jouw situatie het beste is.