Blijft een EV nog interessant met de hogere energieprijs?

In december 2021 werd bekend dat zich de hoogste inflatie sinds 40 jaar in ons land heeft voorgedaan. De prijzen van kleding, brandstof, gas, voedsel en energie schieten het dak uit. Daarom vandaag antwoord op de vraag: blijft een EV nog interessant met de hogere energieprijs?

Stijging brandstof - en energieprijzen

Allereerst is het handig om een duidelijk beeld te schetsen van hoeveel de brandstofprijzen gestegen zijn. In december 2021 betaal je 2 euro en 15 cent voor een liter benzine. Nog nooit was de prijs van een liter benzine zo hoog als nu. Ter vergelijking: in januari 2021 waren de benzineprijzen nog 1 euro en 59 cent per liter. Dat is een stijging van 35 procent.

Maar brandstof is niet het enige waarvan de prijs afgelopen tijd flink gestegen is. Hetzelfde gebeurt bij de prijs van stroom: deze gaat omhoog met ongeveer 50%! Veel mensen zullen dit gaan merken vanaf 2022, omdat dan vaak vaste energiecontracten aflopen. Niet alleen aan de pomp, maar ook aan de laadpaal gaan we meer betalen.

Hoe worden prijzen aan de laadpaal duurder?

De stijging in de prijzen van stroom zullen doorgevoerd worden naar de laadpalen. Het is echter niet zo dat de prijzen overal evenredig stijgen. Zo maakte snellaadstation Fastned bekend hun tarief van 59 naar 69 cent per kWh te verhogen. Best een flinke stijging!

Voor openbare laadpalen ligt het iets ingewikkelder. Prijzen per regio kunnen namelijk verschillen, zo vraagt Vattenfall op dit moment een hoger bedrag voor stroom in bijvoorbeeld Amsterdam dan in Den Bosch.

Thuis laden kan duurder worden, afhankelijk van de overeenkomst die jij hebt bij je energieleverancier. Wanneer je een variabel contract hebt, zullen de energieprijzen stijgen per 1 januari 2022. Dit zul je terugzien als je thuis jouw auto oplaadt.

Wordt een benzineauto goedkoper dan een EV?

Een veelgehoorde misvatting is dat een elektrische auto nu duurder wordt dan een benzineauto. Dit is zeker niet het geval. Allereerst geniet je als elektrisch bestuurder van een lagere bijtelling in geval van zakelijk leasen en hoef je geen wegenbelasting te betalen. Daarnaast kun je een beroep doen op een subsidieregeling.Het is een feit dat bovengenoemde voordelen mettertijd zullen verdwijnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we allemaal elektrisch gaan rijden en dan zullen we gewoon wegenbelasting moeten betalen. Desalniettemin betekent dit niet dat elektrisch rijden duurder is of wordt dan rijden op benzine. De prijzen van stroom zouden nog ongeveer 2x zo duur moeten worden voordat op benzine rijden goedkoper wordt.

Wil je zelf graag elektrisch gaan rijden? Bij Yourlease kun je een elektrische auto voordelig leasen!