Vanwege de toenemende populariteit van elektrisch rijden nemen het aantal laadmogelijkheden eveneens toe. De actieradius van elektrische auto's wordt met de jaren steeds groter. Het is echter nog steeds van belang dat je jouw auto regelmatig oplaadt. De kosten hiervan kunnen verschillen, afhankelijk van waar je jouw auto oplaadt en met wat voor lader. Wat kost het opladen van een auto eigenlijk?
Waar laad je jouw elektrische auto op?
In principe kun je jouw auto op drie plekken opladen: thuis, bij een openbare laadpaal of bij een snellader.
Wat kost een laadpaal aan huis?
Het is het goedkoopst om jouw auto op te laden aan huis. Dit kost gemiddeld 4 cent per kilometer. Een nadeel hieraan is dat je een elektrische laadpaal zult moeten aanschaffen. Deze moet je vervolgens laten installeren. De kosten hiervan kunnen variëren van 500 tot 2500 euro, afhankelijk van het type laadpaal, de installatiekosten en locatie. Sommige gemeentes in Nederland geven subsidie wanneer je een laadpaal thuis laat plaatsen.
Slimme laadpaal of zonnepanelen?
Hoe kun je nóg goedkoper en milieubewuster rijden? Neem een slimme laadpaal die op zonnepanelen werkt! Een slimme laadpaal is gekoppeld aan de wifi en rekent uit wanneer het goedkopere nachttarief ingaat en gebruikt dat om de accu van jouw auto op te laden. Wanneer je zonnepanelen hebt kan een slimme laadpaal pas beginnen met opladen wanneer de energie van je panelen beschikbaar is. Wanneer je met zonnepanelen en een slimme laadpaal jouw auto oplaadt, is het elektrisch rijden nagenoeg gratis.
Houd er wel rekening mee dat een slimme laadpaal duurder is dan een normale laadpaal. Zonnepanelen worden met de jaren steeds goedkoper, ondanks dat betaal je alsnog 4.200 euro voor het plaatsen van 10 panelen. Een goede, maar prijzige investering!
Openbare laadpaal
Opladen via een openbare laadpaal is een goede optie wanneer jij geen laadpaal kan/wilt laten plaatsen aan huis. De kosten per kilometer liggen bij openbare laadpalen tussen de 5 en 7 cent. Bij een semi openbare laadpaal (bij hotels, restaurants of hotels) is opladen iets duurder dan een laadpaal in een woonwijk. Het voordeel aan opladen op deze manier is dat je niet hoeft te investeren in een laadpaal aan huis. Een nadeel aan openbare laadpalen is dat je misschien een stuk moet lopen naar de plek waar jouw auto staat op te laden.
Snelladers
De duurste optie is om jouw auto op te laden met een snellader. Deze vind je doorgaans langs de snelweg bij een tankstation. Het opladen van jouw auto voor 80% duurt vaak maar een halfuurtje. De meeste snelladers gaan overigens ook maar tot 80%, omdat de laatste 20% veel langer duurt. Het opladen met een snellader kost ongeveer tussen de 9 en 10 cent per kilometer. Dit is bijna net zoveel als een gewone brandstof. Je kunt je afvragen hoe vaak je daadwerkelijk gebruikmaakt van een snellader. De actieradius van elektrische auto's is tegenwoordig echt wel zo groot dat je niet iedere dag hoeft op te laden. Tussendoor stoppen bij een tankstation om op te laden is dus alleen noodzakelijk als je lange (internationale) ritten gaat rijden.
Waar vind ik een oplaadpunt?
Je vindt makkelijk waar alle oplaadpunten zijn in Nederland (en daarbuiten!) op oplaadpunten.nl.
Nu je weet wat het opladen van een elektrische auto kost, kun je misschien overwegen om een elektrische auto te gaan rijden. Bekijk gerust ons aanbod van elektrische leaseauto's! Uiteraard kun je bij ons ook een brandstof auto leasen, mocht je daar toch meer interesse in hebben.