Hoe snel kan een auto opgeladen worden?

Het opladen van een elektrische auto is in principe niet ingewikkeld. Hoe groter de actieradius, hoe langer het laden over het algemeen duurt. Opladen met een snellader gaat een stuk sneller. We vertellen je er alles over: hoe snel kan een auto opgeladen worden?

 

Verschillende vormen van stroom

Het opladen van een auto kan op verschillende manieren. Ten eerste valt het soort stroom waarmee de auto opgeladen wordt te onderscheiden in wisselstroom (Alternate Current, AC) en in gelijkstroom (Direct Current, DC). AC is de elektriciteit die door het stroomnet gebruikt wordt, omdat deze stroom voordelig lange afstanden kan afleggen. De auto zet wisselstroom zelf om in gelijkstroom en laadt hiermee de auto langzaam op. Doordat gelijkstroom van zichzelf minder weerstand heeft wordt de auto sneller opgeladen. Dat is ook de reden waarom een snellader gebruik maakt van gelijkstroom.

Soorten laden auto

Soorten laadpalen

Wanneer je thuis een laadpaal laat plaatsen ben je het voordeligst uit qua kosten per kilometer. Daartegenover staat wel dat het plaatsen van een laadpaal al gauw tussen de 500 en 2.500 euro kost (afhankelijk van de soort). Bovendien laat niet iedere woonsituatie het plaatsen van een laadpaal toe. Gelukkig kan het gebruik van een openbare laadpaal dan een uitkomst zijn.

Op bijvoorbeeld oplaadpunten.nl kun je eenvoudig zien waar een openbare laadpaal te vinden is.

Snelladen is iets dat je over het algemeen alleen langs de snelweg doet. Je kunt dan gemakkelijk jouw auto in 20 tot 40 minuten tot 80% opladen. De laatste 20% laden gaat een stuk langzamer (dit is zo ingesteld om de accu van de auto te sparen). Het is daarom verstandig om jouw auto niet tot 100% op te laden bij een snellader. Jouw auto snelladen is vooral handig als je op vakantie gaat. Het nadeel aan snelladen is dat het een stuk duurder is. Gelukkig is snelladen over het algemeen alleen nodig als je lange afstanden af zult leggen. Bij woon-werk verkeer zul je gewoon jouw auto thuis op kunnen laden, zonder dat de accu van de auto onderweg leeg gaat.

Laadpalen
Van links naar rechts: thuis laden, een openbare laadpaal en een snellaadstation.

 

1 of 3 fase laden…?

Een elektrische auto kan altijd in 1 fase geladen worden, maar veel EV’s kunnen daarnaast ook in 3 fase geladen worden. Deze ‘fase’ staat eigenlijk voor de stroomdraden. Wanneer een auto 1 fase geladen kan worden, komt de stroom maar door 1 stroomdraad. Als je zo’n auto dan oplaadt bij een 3 fase laadpaal zal maar 1 van de drie stroomdraden (‘fase’) de auto opladen. Een auto die 3 fase geladen kan worden kan je bij een 3 fase laadpaal drie keer sneller opladen dan bij 1 fase lader.

Een ‘licht’ accupakket van 22kWh (kilowattuur) brengt een auto ca. 140km ver. Een 1 fase laadpunt met een vermogen van 3,7kWh laadt in 8 uur van 0% naar 100%. Een 3-fase laadpunt zou deze accu van 10% naar 80% in slechts 27 minuten kunnen laden. Een ‘zwaar’ accupakket van 77 kWh brengt een auto ca. 420km ver. Een 1 fase laadpunt met een vermogen van 3,7kWh laadt in 24,5 uur van 0% naar 100%. Een 3-fase laadpunt kan deze accu van 10% naar 80% in slechts 34 minuten kunnen laden. Het snelladen is voor een kleine accu maar fractioneel sneller dan voor een grote accu. Hoeveel groter de accu, hoe meer vermogen er overgebracht kan worden.

Het is afhankelijk van de laadpaal en de auto of je 1 of 3 fase kunt laden. Wanneer je besluit om een laadpaal aan huis te plaatsen is de stroomaansluiting van jouw huis ook belangrijk. In oudere huizen zit vaker een 1 fase aansluiting. Wanneer je dan een thuislaadpaal (wallbox) laat plaatsen kun je jouw auto niet zo snel opladen. Je kan er bijna altijd voor kiezen om dit aan te laten passen maar dit is vaak een flinke investering. Bij het opladen van een elektrische auto geldt altijd: de zwakste schakel bepaalt.

Voorbeeld

Laden tesla
* Laadvermogen beperkt door lader in voertuig. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe een Tesla Model 3 opgeladen kan worden. Je kunt zien dat een 3 fase lader tot 11kW functioneert met een type 2 lader. Voor sneller laden heb je een snellader kabel nodig.

Laden tesla snellader

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe je een Tesla Model 3 kunt snelladen. Hier heb je een bijbehorende kabel voor nodig. In het voorbeeld wordt weergegeven hoeveel tijd het kost om de Tesla van 10 tot 80% te laden. De laatste 20% laden duurt een stuk langer en is daarom niet meegenomen in de berekening.

Op zoek naar een elektrische auto? Bekijk gerust ons aanbod!