Is het einde van de dieselauto in zicht?

De populariteit van de dieselauto neemt al een tijdje af. De aanschafprijs van een dieselauto is vaak iets duurder, de wegenbelasting is hoger en een dieselauto stoot meer fijnstof uit. Daarentegen is diesel wel goedkoper dan benzine en kun je meer kilometers rijden met een dieselauto voordat de motor het begeeft. Is het einde van de dieselauto in zicht?

 

De overheid

De overheid van Nederland en andere Europese landen is er duidelijk over: een dieselauto rijden is te vervuilend voor het milieu! Door de vervuilende lucht die een dieselauto uitstoot probeert de Nederlandse overheid het rijden ervan onaantrekkelijker te maken. Dit resulteert in hogere belasting en milieuzones. In sommige steden mag je niet meer een dieselauto rijden met een emissieklasse onder de 3. Bepaalde autofabrikanten zijn al gestopt met het produceren van dieselauto’s, vanwege de dalende vraag.

 

Veel kilometers

Met een liter diesel kom je verder dan een liter benzine. Daarnaast kun je stellen dat diesel goedkoper is en een dieselmotor meer kilometers kan maken. Desondanks is het belangrijk om te kijken naar het kostenomslagpunt. Dit is het punt waarop een diesel goedkoper wordt dan een benzineauto. Meestal ligt dit rond de 50.000km per jaar. De ‘goedkope’ diesel in de auto weegt dan op tegen de duurdere wegenbelasting.

Is het einde van de dieselauto in zicht?

 

Elektrisch, diesel of benzine…?

Zoals hierboven beschreven kan een diesel dus goedkoper zijn dan een benzine, ondanks de toenemende nadelen. De vraag is hoe zich dit gaat ontwikkelen op de lange termijn. Het kostenomslagpunt zal steeds hoger komen te liggen. Stroom is goedkoper dan benzine en diesel, maar elektrische auto’s zijn doorgaans duurder om te kopen. Een goede uitkomst kan private leasen zijn.

Bij private leasen bij Yourlease betaal je alleen voor de ‘brandstof’ in jouw auto. De verzekering en wegenbelasting zit al inbegrepen in de maandelijkse kosten. Elektrische auto’s kunnen dus een goede optie zijn wanneer jij kiest voor private leasen. Je betaalt immers alleen voor de stroom in de auto die vele malen goedkoper is dan diesel of benzine. Overigens wil de overheid dat alle auto’s in 2030 emissievrij zijn. Wat wil je nog meer dan een auto die toekomstproof is? 😎

 

Dus… is het einde van de dieselauto in zicht?

Het antwoord is dat dit nog niet helemaal het geval is. Er zijn genoeg automerken die nog dieselauto’s produceren. Het kan een uitkomst zijn wanneer je niet elektrisch wilt rijden, niet wilt private leasen én veel kilometers per jaar rijdt. Langzaamaan zul je zien dat elektrisch rijden steeds meer de norm wordt. Bovendien zullen automerken steeds vaker de productie van dieselauto’s staken. Ben jij op zoek naar een auto? Denk dus goed na over jouw keuze. 😉