Subsidieregeling elektrische auto’s

De overheid wil elektrisch rijden en daarmee duurzaamheid stimuleren. Daarom heb je bij het kopen van een elektrische auto recht op overheidssubsidie (SEPP). Maar wist je dat je ook bij private leasen recht hebt op deze vergoeding vanuit de overheid? Er wordt elk jaar een ruim bedrag voor beschikbaar gesteld.

Hoeveel subsidie is er nog over?
Bekijk hieronder het huidige resterende subsidiebedrag. Let op, bijna alle auto’s bij Yourlease vallen onder ‘gebruikte auto’, omdat ze al eerder op naam zijn gezet (bij occasions op naam van een vorige leaserijder en bij nieuwe auto’s op naam van Yourlease).

Totaal Budget

Huidig bedrag

% resterend

Nieuwe auto

58 miljoen 53,42 miljoen 92%

Gebruikte auto

29,4 miljoen 23,78 miljoen 81%

Bovenstaande bedragen zijn geüpdatet op 05-02-2024

Kom ik in aanmerking voor de subsidie?
De regeling wordt ook wel SEPP genoemd: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Dit houdt in dat je als particulier bij het kopen en private leasen van een elektrische personenauto* automatisch in aanmerking komt. Het enige waar je van afhankelijk bent is of de auto voldoet aan de voorwaarden en of je er op tijd bij bent met aanvragen. Het subsidiebudget van 2022 was al halverwege het jaar volledig opgebruikt. Wacht daarom niet te lang met aanvragen!

Je kunt subsidie aanvragen als je jouw leaseovereenkomst hebt afgesloten na 2 januari 2024.

Bij welke auto’s heb ik recht op subsidie?
Er zijn een aantal voorwaarden waar jouw leaseauto aan moet voldoen:

 • Het moet gaan om een personenauto en moet dus voldoen aan de RDW-voertuigclassificatie M1.
 • De auto moet een minimale actieradius hebben van 120 kilometer (WLTP gemeten).
 • De catalogusprijs van de auto moet boven de € 12.000,- liggen en mag niet hoger zijn dan € 45.000,-.
 • Het voertuig moet als een elektrische auto geproduceerd zijn en mag dus niet zelf omgebouwd zijn naar elektrisch.

Op een enkeling na voldoen alle elektrische auto’s bij Yourlease aan bovenstaande punten. Twijfel jij toch nog of de auto die jij op het oog hebt voldoet aan de voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag even met je mee.

 

Hoeveel subsidie krijg ik terug?
De bedragen die de overheid beschikbaar heeft gesteld in 2024 zijn 58 miljoen voor nieuwe auto’s en 29,4 miljoen voor occasions. Wanneer je bij Yourlease leaset zal je altijd in deze tweede categorie vallen, omdat onze auto’s al eens eerder op naam zijn gezet. Maar niet getreurd, het bedrag dat je bij het leasen van een elektrische occasion terugkrijgt is maar liefst € 41,66 per maand! Er wordt hierbij uitgegaan van een maximale looptijd van 48 maanden. Wanneer jij een contract met een kortere looptijd afsluit, ontvang je gewoon het maandelijkse subsidiebedrag van 41,66 gedurende jouw looptijd. Wanneer jouw leasecontract langer doorloopt ontvang je alleen de eerste 48 maanden het subsidiebedrag. Dat betekent dat je bij een contract van 48 of langer maar liefst € 2000,- aan subsidie ontvangt!

 

Hoe kan ik mijn subsidie aanvragen?
Vanaf januari 2024 kun je weer een aanvraag voor subsidie starten. Je hebt hiervoor een leasecontract nodig die na 2 januari 2024 is afgesloten. Zoek nu jouw elektrische leaseauto uit, zodat je zo snel mogelijk jouw contract kunt uploaden en daarmee jouw subsidieaanvraag kunt starten. Zorg dat je tijdens jouw aanvraag de volgende gegevens bij de hand hebt:

 • Je adres, e-mailadres en Burgerservicenummer (BSN)
 • Toegang tot je DigiD
 • Het merk en model van je auto
 • De naam van je leasemaatschappij
 • De datum wanneer je contract getekend is.
 • De catalogusprijs van de auto (te vinden op iedere kentekencheck-website, ook bij ons op te vragen)
 • IBAN-bankrekeningnummer
 • Wanneer bekend, het kenteken (deze mag je ook later nog doorgeven)

Voor het direct aanvragen van jouw subsidie kun je klikken op deze link.