Subsidieregeling elektrische auto’s

De overheid wil elektrisch rijden en daarmee duurzaamheid stimuleren. Daarom kan je bij het kopen van een elektrische auto overheidssubsidie (SEPP) krijgen. Maar wist je dat je ook bij private leasen recht hebt op deze vergoeding vanuit de overheid? Er wordt elk jaar een ruim bedrag voor beschikbaar gesteld.

 

Kom ik in aanmerking voor de subsidie?
De regeling wordt ook wel SEPP genoemd: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Dit houdt in dat je als particulier bij het kopen en private leasen van een elektrische personenauto* automatisch in aanmerking komt. Het enige waar je van afhankelijk bent is of de auto voldoet aan de voorwaarden en of je er op tijd bij bent met aanvragen. Het subsidiebudget van 2022 was al halverwege het jaar volledig opgebruikt. Wacht daarom niet te lang met aanvragen!

Let op, je kunt alleen subsidie aanvragen als je jouw leaseovereenkomst hebt afgesloten na 1 januari 2023. Wat je al wel kunt doen is jouw elektrische leaseauto reserveren en alvast een financiële check laten uitvoeren. Zo heb je alle voorbereidingen al getroffen en kun je meteen vanaf januari je subsidie aanvragen en in jouw nieuwe leaseauto rijden!

 

Bij welke auto’s heb ik recht op subsidie?
Er zijn een aantal voorwaarden waar jouw leaseauto aan moet voldoen:

  • Het moet gaan om een personenauto en moet dus voldoen aan de RDW-voertuigclassificatie M1.
  • De auto moet een minimale actieradius hebben van 120 kilometer (WLTP gemeten).
  • De catalogusprijs van de auto moet boven de € 12.000,- liggen en mag niet hoger zijn dan € 45.000,-.
  • Het voertuig moet als een elektrische auto geproduceerd zijn en mag dus niet zelf omgebouwd zijn naar elektrisch.

Op een enkeling na voldoen alle elektrische auto’s bij Yourlease aan bovenstaande punten. Twijfel jij toch nog of de auto die jij op het oog hebt voldoet aan de voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kijken graag even met je mee.

 

Hoeveel subsidie krijg ik terug?
De bedragen die de overheid beschikbaar heeft gesteld in 2023 zijn 67 miljoen voor nieuwe auto’s en 32,4 miljoen voor occasions. Wanneer je bij Yourlease leaset zal je altijd in deze tweede categorie vallen, omdat de auto al eens eerder op naam is gezet (bij ons). Maar niet getreurd, het bedrag dat je bij het leasen van een elektrische occasion terugkrijgt is maar liefst € 41,66 per maand! Er wordt hierbij uitgegaan van een looptijd van 48 maanden. Wanneer jij een contract met een kortere looptijd afsluit, ontvang je nog steeds subsidie gedurende jouw hele looptijd. Wanneer jouw leasecontract langer doorloopt ontvang je alleen de eerste 48 maanden subsidie.

 

Hoe kan ik mijn subsidie aanvragen?
Vanaf 10 januari 2023 kun je een aanvraag voor subsidie starten. Je hebt hiervoor echter wel een leasecontract nodig die na 1 januari is afgesloten. Tip: Wanneer jij jouw auto nu vast bij ons reserveert, kunnen wij de voorbereidingen vast treffen en krijg jij (na 1 januari) je contract zo snel mogelijk toegestuurd. Deze moet je namelijk uploaden tijdens je aanvraag. Voor het direct aanvragen van jouw subsidie kun je klikken op deze link. (De link wordt geactiveerd vanaf januari 2023).