Wat autorijden kost: kopen vs. leasen

Ons land telt in 2021 meer dan 8 miljoen personenauto’s. Autorijden geeft extra vrijheid, maar wat moet je qua geld daarvoor inleveren? Een lastige vraag om te beantwoorden, omdat dit afhankelijk is van zeer uiteenlopende factoren. Een auto leasen is een goed alternatief voor kopen. Wat zijn hiervan de voor – en nadelen? Dit is wat autorijden kost: kopen vs. leasen!

 

Wist je dat…

…een compacte klasse auto gemiddeld 365 euro per maand kost? Hoeveel zou dit zijn als je kiest voor leasen? Lees snel verder!

 

De kostenposten

Laten we beginnen met de standaard kostenposten die een auto met zich meebrengt. De meest voorkomende kostenposten zijn: brandstof, belastingen, afschrijving, verzekeringen en reparaties & onderhoud. Uiteraard zijn de hoogte van deze kosten zeer afhankelijk van welke auto je gekocht hebt en of je überhaupt een auto koopt of kiest voor leasen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn de kosten die met regelmaat terugkomen en steeds een vast bedrag kosten, zoals wegenbelasting of verzekering. Variabele kosten veranderen steeds iets en komen in een andere regelmaat terug. Denk hierbij aan brandstof of onderhoudskosten.

 

Vaste kosten: kopen vs. leasen

 

Hoeveel vaste afschrijving per maand?

Wanneer je een auto koopt, zal je te maken krijgen met vaste afschrijving. Nieuwe auto’s verliezen snel hun waarde naarmate zij verouderen. Je kunt ervan uitgaan dat een auto ongeveer 10% van zijn waarde per jaar verliest. De afschrijving van jouw auto ligt ongeveer tussen de 30-50% van de maandelijkse kosten. Geen zin in afschrijving? Dan is leasen altijd nog een optie. Je betaalt dan een vast maandelijks bedrag en levert de auto na een bepaalde periode weer in.

 

Wat kost belasting per maand?

In Nederland betaalt men wegenbelasting als zij een geregistreerde auto bezitten. De hoogte van deze kosten verschillen per brandstoftype, gewicht van de auto en waar de auto op kenteken staat. Bezitters van een volledig elektrische auto betalen geen wegenbelasting. Je bent ongeveer 20% over het totale bedrag per maand aan belastingen kwijt. Via wegenbelasting.nl kun je controleren hoeveel wegenbelasting jouw (toekomstige) auto gaat kosten. Op het moment dat je kiest voor leasen zit bij het maandelijkse bedrag dat je betaalt de belastingen inbegrepen.

 

Hoeveel kost het om een auto te verzekeren?

Een autoverzekering kost gemiddeld 75 euro per maand en bestaat daarmee uit ongeveer 10% van de maandelijkse kosten van een auto. De hoogte van een autoverzekering kan variëren door het aantal gereden kilometers per jaar, jouw schadevrije jaren, jouw leeftijd en hoe lang je jouw rijbewijs hebt. Daarnaast is je woonplaats, het type auto en de dekking afhankelijk van de hoogte van de verzekering.

Wat autorijden kost: kopen vs. leasen

 

Variabele kosten: kopen vs. leasen

 

Hoeveel betaal je per maand aan brandstof?

Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je rijdt en daarom lastig in te schatten. Het is afhankelijk van veel factoren: de weersomstandigheden, waar je tankt en je rijstijl. Stroom in een elektrische auto is altijd een stuk goedkoper dan benzine of diesel in een brandstofauto (zo’n 2,8x goedkoper). Bij het leasen van een auto bij Yourlease is de brandstof (of stroom) het enige wat je betaalt naast het vaste maandbedrag.

 

Wat kost het onderhoud van een auto?

En dan tot slot: de onderhoudskosten. Dit omvat een paar procent op het totaalbedrag dat een auto kost. De hoogte van de onderhoudskosten kun je verlagen door een auto te kopen die niet heel oud is, of een auto met garantie. Een elektrische auto bevat veel minder onderdelen, waardoor er ook minder kans is dat er iets kapot zal gaan. Wanneer je een auto leaset, zitten bij Yourlease de onderhoudskosten inbegrepen in het maandbedrag.

 

Hoeveel variabele afschrijving per maand?

Variabele afschrijving is het minder waard worden van jouw auto door het aantal gereden kilometers. Een auto met een hoge kilometerstand zal minder lang meegaan en wordt daarom minder waard. Dit kan dus variëren afhankelijk van hoeveel jij rijdt.

 

Gemiddelde bedragen

Nu je weet waaruit de kosten voor autorijden zijn opgebouwd, kun je gaan kijken naar de gemiddelde bedragen. Houd er rekening mee dat dit gemiddelde maandbedragen zijn die je kwijt bent als je een auto hebt gekocht.

Kosten van een auto per maand in euro (€)
mini
klasse
compacte
klasse
kleine
middenklasse
middenklasse
Vaste kosten 155,- 194,- 261,- 394,-
– afschrijving (excl. rente) 66,- 86,- 129,- 218,-
– verzekering 45,- 52,- 62,- 85,-
– motorrijtuigenbelasting 23,- 35,- 49,- 71,-
– onderhoud 21,- 21,- 21,- 21,-
Variabele kosten  140,- 172,- 210,- 250,-
– afschrijving (excl. rente) 24,- 34,- 43,- 71,-
– onderhoud en reparatie 41,- 47,- 57,- 74,-
– brandstof 76,- 92,- 110,- 106,-
Totaal per maand 295,- 365,- 469,- 645,-
Gemiddeld aantal kilometer 9.000 10.000 11.500 11.000
Kilometerprijs totale kosten 39 cent 44 cent 48 cent 70 cent
Kilometerprijs alleen variabele kosten 18,7 cent 22,9 cent 27,8 cent 33,5 cent

Zoals je kunt zien in bovenstaande lijst, is een auto rijden niet goedkoop. Naast de aanschafkosten heb je per maand nog enkele honderden euro’s aan kosten. Bij het leasen van een auto betaal je een vast maandbedrag waarin alle bovenstaande kosten verwerkt zijn, behalve de brandstof. Zo lease je bijvoorbeeld een Fiat 500 automaat uit 2018 voor maar 239 euro per maand. Dit kan dus een stuk goedkoper zijn dan een Fiat 500 kopen en de maandelijkse kosten ervan betalen.

Leasen vs. koop

Private lease, financial lease of zakelijk leasen?

Als je een auto wilt leasen krijg je te maken met de verschillende leasevormen. Bij private lease betaal je een vast maandelijks bedrag en betaal je daarnaast alleen nog voor de brandstof. Na de afgesproken periode lever je jouw auto weer in.

Bij financial lease ben je na de leaseperiode eigenaar van de auto. Je betaalt rente over het maandelijkse leasebedrag en betaalt onderhoudskosten en verzekeringskosten zelf. Je loopt als eigenaar risico op waardeverminderingen.

Zakelijk leasen doe je vooral als jij namens de zaak een auto mag of wilt leasen. Wanneer je meer dan 500km per jaar privé rijdt, ziet de belastingdienst een deel van jouw auto als inkomen en moet je daar belasting over betalen. Dit wordt bijtelling genoemd.

Er bestaat overigens ook nog shortlease, dit is leasen voor een kortere periode. Occasion lease is het leasen van een tweedehandsauto.

 

Kopen vs. leasen: wat is nu beter?

Je weet nu ongeveer wat autorijden kost en waaruit deze kosten zijn opgebouwd. De grote vraag is nu of leasen beter is dan kopen. Het antwoord daarop is moeilijk te geven. Wanneer je graag een nieuwe auto rijdt en weinig spaargeld hebt is privé leasen een betere optie. Bovendien zijn de maandelijkse kosten overzichtelijker dan wanneer je koopt. Bekijk gerust ons aanbod om te zien welke auto het beste bij jou past. Niet helemaal overtuigd en toch liever een auto kopen? Bekijk dan het aanbod van onze partner Auto Smeeing.