De voor – en nadelen van rijden op waterstof

De tijd begint te dringen. De wens van de overheid om het milieu te sparen resulteert in dat iedere nieuwe auto vanaf 2030 emissievrij moet rijden. De overheid stimuleert milieuvriendelijker rijden door subsidies en het schrappen van de wegenbelasting. Elektrische auto’s krijgen een steeds grotere actieradius en met de e-bike naar je werk is voor sommigen dagelijkse kost. Maar hoe zit dat met rijden op waterstof? Lees hier de voor – en nadelen van rijden op waterstof!

 

Wat is waterstof?

Waterstof is het kleinste, lichtste en meest eenvoudige element dat er bestaat. Het bestaat uit een proton en een elektron dat als gas kleurloos, geurloos, niet bijtend, niet oxiderend, niet radioactief, niet kankerverwekkend en niet giftig is. Je kunt waterstof produceren door water met elektriciteit te splitsen in zuurstof en waterstof. Dit proces kun je ook omkeren, zo kun je zuurstof toevoegen aan waterstof en dit omzetten in elektriciteit. Het restproduct dat vrijkomt is water. Hiermee rijd je dus volledig CO2-vrij. Eigenlijk is op waterstof rijden dus net zoiets als elektrisch rijden.

Verschil elektrische auto en waterstofauto 

Het grote verschil tussen een elektrische auto en een waterstofauto is dat laatstgenoemde een kleine batterij heeft en meerdere waterstoftanks. Een EV heeft een grotere batterij en geen waterstoftank. Een elektrische auto moet je opladen en een waterstofauto moet je tanken. Een ander belangrijk verschil is dat er in Nederland iedere 2 kilometer een laadpaal te vinden is, terwijl waterstofstations schaars zijn. Er zijn er op dit moment maar een aantal in Nederland: vooral rondom de wat grotere steden vind je waterstofstations. Ondanks dat is er ook goed nieuws, het aantal waterstoftankstations groeit namelijk gestaag.

Waterstoftankstation
Een waterstoftankstation in Nederland

Voordelen rijden op waterstof

  • Waterstof is milieuvriendelijk.
  • Niet de nadelen van lange laadtijden zoals bij een EV. Tanken duurt even lang als je gewend bent.
  • De actieradius van de auto is doorgaans een stuk groter dan bij elektrische auto’s.
  • Ben je zakelijk bestuurder? Dan betaal je maar 16% bijtelling voor een waterstofauto.
  • Nog een mooie bijkomstigheid: je betaalt in ieder geval tot 2024 geen wegenbelasting.

Nadelen rijden op waterstof

  • De keuze is niet zo reuze: maar een aantal automerken (Toyota en Hyundai) zijn begonnen met het produceren van waterstofauto’s.
  • Waterstof is net zo duur als benzine. De verwachting is dat mettertijd waterstof goedkoper geproduceerd kan worden. Een elektrische auto opladen is een stuk voordeliger.
  • Waterstofstations zijn tegenwoordig nog erg schaars. Denk er dus goed over na dat je misschien weleens een stuk moet reizen voor het dichtstbijzijnde tankstation.
  • EV’s en auto’s op fossiele brandstof zijn veel goedkoper in aanschaf dan auto’s op waterstof.

 

Een waterstofauto leasen/kopen?

Is het al verstandig om een waterstofauto te kopen of leasen? Het antwoord hierop is dat je dit het beste kunt doen als je een ruim budget hebt, dichtbij een waterstoftankstation woont, veel om het milieu geeft en geen zin hebt in laden. Rijden op waterstof staat nog in de kinderschoenen. In de toekomst zal waterstof goedkoper worden en zal er meer keuze zijn in waterstofauto’s. Voor veel mensen is het dus nog even afwachten.

Tot die tijd kun je gebruikmaken van elektrische auto’s of benzineauto’s. Wist je bijvoorbeeld dat er steeds meer EV’s zijn die je binnen 20 minuten kunt snelladen van 20 tot 80%? Lange wacht – en laadtijden verdwijnen langzaamaan met de nieuwe laadtechnieken en het groeiende aantal laadpalen!