Alles over een hybride auto

Voor veel mensen is het rijden van een hybride auto een uitkomst tussen elektrisch en benzine. Het is neutraler voor het milieu, maar heeft niet de nadelen van lange laad – of wachttijden. Je rijdt immers zo weer verder op benzine. Maar draagt een hybride nou echt bij aan emissievrij en voordelig rijden of is zo’n auto nog steeds vervuilend? 

 

Wat is een (plug-in) hybride?

Plug-in hybride auto’s zijn eigenlijk gewoon brandstofauto’s met een kleine batterij. Wanneer je een plug-in hybride auto aan een stekker aansluit kun je daar een stuk elektrisch mee rijden. Het verschilt per auto hoeveel kilometer je elektrisch kunt rijden. Vaak is dit een afstand tussen de 20 en 50 kilometer. Sommige hybride auto’s laden op wanneer je rijdt/remt, sommige auto’s moet je opladen aan een stekker. Wanneer je jouw hybride vaak oplaadt en korte afstanden rijdt op elektriciteit kun je veel benzinekosten besparen.

 

Plug-in, mild hybrid of full hybrid…?

Er zijn verschillende soorten hybride auto’s. Bij een mild hybrid dient de elektrische motor alleen als ondersteuning voor de verbrandingsmotor. De wagen zal niet alleen elektrisch rijden. Een full hybrid kan een korte afstand en vaak tot een beperkte snelheid elektrisch rijden. De auto kan energie terugwinnen door bijvoorbeeld remmen. Onder een plug-in hybride auto verstaan we (zoals in de vorige alinea beschreven) een hybride auto die je kunt opladen aan een laadpaal.

Plug-in hybride auto
Een plug-in hybrid auto…

 

Voordelen hybride auto

  • Hybride auto’s hebben een lager brandstofverbruik, zeker als je deze kunt/vaak wilt opladen. Dit resulteert in minder variabele kosten en het is gunstig voor het milieu.
  • Hybride auto’s zijn meestal voorzien van een automatische versnellingsbak.
  • Ga je een plug-in hybrid kopen? Dan kun je vaak gebruikmaken van een fijne parkeerplek! Laadpalen staan namelijk regelmatig vooraan bij een winkelcentrum of pretpark. Je bent dan wel verplicht om je auto aan te sluiten op de laadpaal.
  • Je betaalt maar de helft van de motorrijtuigenbelasting tot en met het jaar 2024. Dit geldt alleen voor een plug-in hybride.

 

Nadelen hybride auto

  • Als zakelijk bestuurder van een hybride auto betaal je 22% bijtelling, hetzelfde percentage als bij benzine – of dieselauto’s. Bij elektrische auto’s is deze bijtelling 16% tot 35.000 euro en alles daarboven 22%.
  • Bij een plug-in hybrid zul je jouw auto moeten opladen. Bekijk dus voordat je zo’n auto koopt naar de mogelijkheden voor thuis opladen of bij een openbare laadpaal.
  • Hybride auto’s zijn vaak iets duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor. Zeker plug-in hybrides zijn prijziger.

 

Dus…wil jij een hybride auto?

Nu is het de vraag of jij de nadelen tegen de voordelen op vindt wegen. Hybride rijden is eigenlijk the best of both worlds. Op zoek naar een voordelige hybride auto? Wij hebben Fiat 500’s die als mild hybrid zijn uitgevoerd. Kijk dus gerust even naar de Fiat 500 Cult, Sport of Dolcevita. Alledrie mooie hybrids met een panoramadak! Heb je een ruimer budget? Dan kun je bijvoorbeeld een Hyundai Kona Hybrid leasen.