Auto leasen als ZZP’er

Leuk, je gaat voor jezelf beginnen. Of misschien ben je al voor jezelf begonnen en heb je meer vrijheid nodig.  Wat begon met een paar opdrachten groeide al snel uit tot meerdere klussen, meer opdrachten en een groter klantenbestand. Je bent toe aan een auto van de zaak, misschien met wat reclame erop. Maar hoe werkt dat eigenlijk een auto van zaak? Kun je als ZZP’er gemakkelijk een auto leasen? Mag je deze auto ook privé gebruiken? Wij geven je wat tips hoe je als ZZP’er een auto kunt leasen en welke vorm van leasen het beste bij je past.

  1. Kies voor private lease.

Wanneer je als ZZP’er een auto private lease afsluit kun je de auto ook privé gebruiken. Je hoeft geen bijtelling te rekenen omdat je het contract als privépersoon afsluit en niet als bedrijf. De kilometers die je zakelijk met de auto rijdt kun je 0,19 cent per gereden kilometer zakelijk aftrekken van je winst. Deze vorm van zakelijk rijden is natuurlijk erg aantrekkelijk voor de ZZP’er. Toch hangen aan deze vorm van zakelijk rijden ook een paar nadelen vast. Je kunt de kosten namelijk niet de BTW aftrekken, je hebt de auto immers als privépersoon afgesloten. Aan de andere kant, je hebt geen kosten. Onderhoud, reparaties, verzekeringen en belastingen zijn allemaal voor de leasemaatschappij.

Een private leasecontract wordt bij het BKR geregistreerd. Dit kan natuurlijk invloed hebben op je leencapaciteit zoals bijvoorbeeld je hypotheek. Een hoop om over te denken dus. Het voordeel van private lease is wel dat je altijd de auto kan pakken. Deze vorm is handig wanneer je niet vaak onderweg bent, maar wel mobiel wilt zijn.

  1. Is financial lease een betere optie voor ZZP’ers

Als ZZP’er kun je ook voor financial lease kiezen. De ondernemers die een bus, bestelwagen of personenauto die als taxi of koeriersdiensten worden ingezet profiteren van extra voordeel. De meeste van deze wagens hebben een investeringsaftrek van 28% over het aanschafbedrag.

Financial lease kun je het beste vergelijken met een hypotheek van een huis. Je koopt de auto en je wordt direct eigenaar. Je leent het volledige aanschafbedrag of een deel daarvan en je betaalt vervolgens een vast maandbedrag. Wanneer je de auto helemaal hebt afbetaald kun je er gewoon in blijven rijden.

Als ZZP’er heb je meer voordelen;

  • Je kunt je voortuig afschrijven
  • De betaalde BTW kun je terugvragen
  • De rente die je betaalt is ook aftrekbaar

Bij onze partner Auto Smeeing kun je kiezen uit een ruim aanbod bestelwagens, personenauto’s en busjes. Je kunt direct je financial lease berekenen.

  1. Operational lease

Je hebt twee vormen van operational lease:

  1. Netto operational lease. Je betaalt zelf de kosten voor het onderhoud, reparatie en belastingen. Na afloop heb je de mogelijkheid om volledig eigenaar te worden.
  2. Full operational lease. Alle bijkomende kosten die bij een auto komen kijken zitten in het vaste maandbedrag. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan. Na afloop van je leasetermijn lever je auto weer in.

Wanneer je kiest voor full operational lease ben je volledig ontzorgt. Reparaties, onderhoud, belastingen en verzekeringen zijn de kosten voor de leasemaatschappij. Vaak hoef je alleen nog maar te tanken.Bij operational lease huur je als het waren je bedrijfsauto. Je betaalt elke maand een vast leasebedrag aan de leasemaatschappij. Deze kosten zijn net als overige gebruikskosten aftrekbaar van de winst. Omdat je geen eigenaar bent kun je niet de waarde van de auto aftrekken.

Auto van de zaak ook privé gebruiken

Het kan zijn dat je de auto van zaak ook privé wilt gebruiken. Wanneer je de auto niet als private lease hebt afgesloten kun je te maken krijgen met bijtelling op je inkomen en een correctie op je BTW. Wanneer je niet meer dan 50 kilometer privé rijdt, hoef je niets te berekenen. Wanneer je meer rijdt betaal je bijtelling. De hoogte van de bijtelling is afhankelik van de waarde van de auot, de CO2 uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Bij een benzine of een diesel auto die na 2017 voor het eerst op naam gesteld zijn geldt een tarief van 22%. Bij elektrische auto’s na 1 januari 2020 geldt 8%. Wanneer de elektrische auto daarvoor op naam gesteld is dan geld het tarief van 4%.

Bij Yourlease hebben we een ruim assortiment bedrijfsauto’s, wagens en busjes standaard op voorraad. Bekijk hier het huidige aanbod en neem vrijblijvend contact op wanneer je vragen hebt over de vormen van leasen. Wij maken graag met jou de beste keuze